Alt du skal vide om PHP 8

Du har måske opdaget, at flere hosting-virksomheder, som tilbyder webhoteller, er begyndt at annoncere med, at du kan bruge PHP 8 hos dem.
Men er PHP 8 noget du skal forholde dig til, og hvad kan det have af betydning for din hjemmeside?

Der kan være flere gode grunde til at opdatere sin WordPress eller Joomla-side til at benytte PHP 8.0. Det bidrager bl.a. til at øge hastigheden på din hjemmeside. I dette blogindlæg dykker vi ned i, hvad den nye PHP opdatering ellers vil have af betydning for din hjemmeside.

Hvad er PHP?

PHP er et open source-programmeringssprog, som består af “server-side scripting”, som er meget udbredt til webudvikling. PHP er et vigtigt sprog for WordPress-fællesskabet, fordi en stor del af WordPress-kernesoftwaren er skrevet i det.

I følge W3 Techs bliver PHP benyttet af 77.5% af alle verdens hjemmesider. Selvom du ikke er programmør, så bruger du alligevel højst sandsynligt PHP, hvis du har din egen hjemmeside. Hvis din hjemmeside er lavet i WordPress eller Joomla, så er det to systemer som benytter sig af PHP.

Hvad er forskellen på PHP 7 og PHP 8?

Forskellen på PHP 7 og PHP 8 er med første øjekast ikke specielt stor. Slet ikke hvis man ikke er programmør, og er bekendt med de mange funktioner som er blevet tilføjet.

Selve PHP’s funktion og opgave er den samme i PHP 8.0, som den har været i de tidligere PHP versioner. Dér hvor du som almindelig bruger primært kan mærke en forskel, vil være hastigheden på din side. Den nye PHP version 8 kommer bl.a. med en del optimeringer af måden din side håndterer requests på.

FAKTA – Hvad betyder request?

Når du besøger en hjemmeside, udfører din pc eller mobil en request til hjemmesidens webserver. En request er kommunikationen mellem din browser og en webserver, der giver brugeren den efterspurgte side og dens indhold.

Når en webserver modtager en anmodning fra en klient (f.eks. en PC eller mobil), vil den hente det ønskede materiale og vise det på brugerens skærm. Hver gang der laves en request fra klienten, gennemfører serveren hver enkelt anmodning, hvilket resulterer i, at den efterspurgte side, billeder eller interaktive funktioner indlæses.

Bliver min hjemmeside hurtigere, hvis jeg opdaterer til PHP 8?

Indlæsningstiden af en WordPress hjemmeside er en af de ting som PHP 8.0 mærkbart forbedrer og optimerer. Mængden af requests som PHP 8 kan håndtere er højere, end i de tidligere versioner. Desto hurtigere din side kan håndtere en request, jo hurtigere vil dine besøgende kunne indlæse din side.

På en ny WordPress installation med PHP 7.4, kan siden håndtere 110.24 req/sec. Til sammenligning kan PHP 8.1 håndtere 163.43 req/sec. Det vil altså sige, at PHP 8.1 er ca. 50% hurtigere.

Er det nødvendigt jeg opdaterer til PHP 8?

Hos Simply.com anbefaler vi, at du benytter den PHP version, som vores teknikere har aktiveret som standard på webserveren. Vores teknikere vurderer løbende hvilken PHP version, der er mest stabil med diverse CMS systemer som WordPress.

Simply.com har ingen planer om at fjerne eller stoppe med at tilbyde PHP 7.4, ligesom vi stadig tilbyder diverse andre PHP 7-versioner (og endda PHP 5.6).

Simply.com artikel “Om PHP 7.4 end-of-life”

Hvis du vil bruge en ældre version af PHP, kan du godt manuelt tilpasse PHP versionen på dit webhotel. Du kan på vores support side, læse vores guide til ændring af PHP version.

Hvordan opdaterer jeg manuelt WordPress til PHP 8?

Ligesom alt andet elektronik og IT, som du bruger til dagligt, så skal PHP også opdateres. Ved at opdatere PHP versionen øger du sikkerheden for hjemmesiden. samt får adgang til de nyeste funktioner.

 1. Login i dit Simply.com kontrolpanel

 2. Åben File Manageren

 3. Åben hjemmesidens mappe

  Har du blot et webhotel, skal du åbne mappen public_html.
  Er det et domænealias du vil ændre PHP version på, skal du åbne mappen for dit domænealias.

 4. Åben .htaccess filen

 5. Indsæt PHP 8 i .htaccess

  Hvis du ønsker at dit webhotel altid benytter PHP 8
  AddType application/x-httpd-php80 .php

  Hvis du ønsker at dit webhotel altid benytter den nyeste PHP version
  AddType application/x-httpd-php-latest .php

 6. Gem ændringen

 7. Sådan! Din WordPress side kører nu PHP 8.0

FAQ – PHP 8

Hvad er PHP?

PHP er et populært open source-programmeringssprog, som gør det muligt for udviklere at oprette dynamiske hjemmesider og webapplikationer. PHP bliver brugt til at udvikle nogle af verdens mest populære hjemmesidesystemer – bl.a. WordPress og Joomla.

Bør jeg opgradere til PHP 8?

Der findes ikke ét endegyldigt svar på, om du skal opgradere til PHP 8.0. Langt de fleste vil opleve, at deres hjemmeside bliver mærkbart hurtigere af PHP 8. Der er dog ingen garanti for, at en opgradering til PHP 8 vil resultere i en hurtigere hjemmeside. Før du træffer nogen beslutninger, er det vigtigt at overveje dine specifikke behov og krav.

Vi anbefaler, at du undersøger om dine plugins, temaer og generelt WordPress er opdateret til nyeste version og kompatibelt med PHP 8. Det er væsentligt, inden du opgraderer til PHP 8.

Hvilke udbydere tilbyder PHP 8 webhosting?

PHP 8 er ved at være udbredt hos langt de fleste hosting-udbydere. Nogle tvinger endda deres brugere over på den nye version, mens andre blot giver deres kunder mulighed for at bruge det, hvis de foretrækker PHP 7.

Hos Simply.com har du mulighed for at vælge præcis den PHP version, som du foretrækker. Du kan se alle PHP versioner vi understøtter, på vores FAQ side.

Hvad gør jeg hvis min hjemmeside ikke understøtter PHP 8?

Som udgangspunkt anbefaler vi, at man altid opdatere sin hjemmeside. Så den kan følge vores standard opsætning af PHP.

Benytter du et ældre CMS system, eller selv har kodet din hjemmeside. Kan der være forskellige grunde til ikke at vælge den nyeste PHP version. Heldigvis kan du frit vælge PHP version, så foretrækker din hjemmeside PHP 5.3, så kan du sagtens bruge det.